„Despre microhimerism si avort”

„Apropo despre microhimerism si avortarea fatului. Iata ce spune Victoria Thorn (SUA), care se ocupa inca de la sf. anilor ’70 de sprijinirea femeilor care au facut avort si sufera din aceasta cauza. (Proiectul sau este unul care se bazeaza pe spovedanie si sustinerea femeii care a avortat pe tot parcursul vindecarii, prin rugaciuni si integrarea sa treptata in viata Bisericii.)
Victoria Thorn, Despre microhimerism
Exista un fenomen stiintific cunoscut sub numele „microhimerism uman”. Aceasta inseamna ca femeile poarta cu ele celulele tuturor copiilor conceputi in decursul vietii. Aceste celule au fost descoperite la femei la 37 de ani de la conceptie si chiar mai tarziu si stim ca ele se reproduc. Se pare ca, in unele cazuri, cel putin, aceste celule ar putea ajuta la repararea organismului mamei. Totusi, este important sa stim ca aceste celule raman in organismul si creierul mamei, si astfel cred ca ea niciodata nu poate uita copiii pe care i-a conceput, indiferent de cum s-a terminat sarcina – prin pierdere de sarcina, avort sau nastere obisnuita.
La inceputul sarcinii, incepe dialogul chimic dintre mama si copil. De asemenea, tot in acele momente, are loc un schimb de celule intre mama si copil. Medici din diferite domenii ale stiintei medicale cunosc acest lucru. Dar exista si medici care trateaza femeile insarcinate si care nu stiu nimic despre asta. De cele mai multe ori, cu siguranta, femeile insarcinate, dar si parintii lor, sunt neinformati. Fenomenul se numeste „microhimerism fetal”, cand mama primeste celule de la copilul sau, si „microhimerism matern”, cand copilul primeste celule de la mama sa. Avand in vedere faptul ca mama comporta celulele oricarui copil pe care l-a conceput, este interesant sa ne gandim ca organismul unei femei comporta material genetic al barbatului care este tatal copiilor conceputi de ea. Organismul ei se schimbã prin aceasta experienta.  Cercetatori ca Bianchi, Nelson si Stevens au descoperit prezenta unor asemenea celule la femei dupã 27 si 30 de ani de la nasterea copilului. Nu exista nici un motiv sa credem ca aceste celule dispar pur si simplu dupa atatia ani.

Celulele emit si primesc neurotransmitatori. Dr. Bianchi, cercetãtor la Universitatea Tufts din Boston, a emis o ipoteza precum ca, in unele cazuri, aceste celule pot servi la repararea organismului mamei, fapt remarcat intr-un caz urmarit la o femeie care suferea o dereglare a tiroidei. Cand i-a fost indepartata glanda tiroida, s-a descoperit ca avea jumatate celule feminine si jumatate celule masculine, celule care apartineau fiului sau.

Prin motivul pe care il expun aici, doresc sa subliniez faptul ca avortul nu este niciodata „un eveniment lipsit de importanta”. Faptul ca faci un avort nu sterge schimbarile biologice incepute la conceptie. Femeile poarta in ele aceste celule pana la sfarsitul vietii si astfel nu uita copilul pe care l-au purtat in uter. Mai departe, prezenta celulelor de copii la mama pot fi responsabile de faptul ca o mama nu poate uita experienta avortului. Chiar si femeile foarte in varsta isi mai deplang copiii avortati sau pierduti chiar prin pierdere spontana de sarcina.

(Din interviul cu dna Thorn, publicat in Dosar Provita Media nr 129, ferbuarie 2007)

Dna Thorn va tine 2 conferinte, la sfarsitul lunii octombrie la Bucuresti. Voi reveni cu amanunte.

Doamne ajuta,
Larisa Iftime”

Provita Media, http://www.provita.ro.

Publicat de brb.D.K.

ultimul.visator

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: